Verslag na onze eerste prospectiereis oktober 2019

Eindelijk, na een dik jaar voorbereiding, realiseerden we onze plannen en dromen.

Op 29 september vertrokken we met zijn vijven naar Nepal.
In de uitvalsbasis Pokhara werden we zeer hartelijk ontvangen, ’s anderendaags reden we de bergen in, razend benieuwd naar het pas opgetrokken gebouw. Dit werd gerealiseerd , mede door de steun van Jaam Jaam Nepal en vormt samen met de bestaande medische post, het nieuwe “ complex”.
Hier zouden we het oprichten en functioneren van een materniteit en een tandartsenpraktijk willen begeleiden.
De ruimtes lijken absoluut geschikt, het materiaal dat we uit het magazijn en andere afdelingen verzamelden, hebben we alvast opgelijst en in rekken geplaatst. Meubilair moet nog voorzien worden, hiervoor zou de Nepalese overheid tussenkomen. Allicht zijn ook andere bronnen meer dan welkom.
We maakten kennis met 4 sympathieke “ officiëlen”, de lokale bestuurders.
De medische staf bestaat uit een kersvers aangestelde arts die samenwerkt met een zes-tal paramedici. Hun aanvankelijke terughoudendheid evolueerde al snel tot een warme samenwerking. Zij lijken zeer bekwaam en zorgzaam en staan zeker open voor verdere steun en training.
We bezochten ook een nabij gelegen schooltje waar we , samen met de directrice, afspraken maakten ivm het opstarten van een preventief tandzorgprogramma.
Tandarts Dipendra, die ook deeltijds werkzaam is in de medische hulppost, lijstte zijn ( professionele) behoeften op …..werk aan de winkel!
In Kathmandu tenslotte ontmoetten we nog enkele sympathisanten die ons zeker behulpzaam willen zijn bij toekomstige missies.
In het algemeen gaven de Nepalese mensen ons een zeer aangename indruk in een immer relaxte stemming.

Voila, de start is genomen ( en ’t is geen valse!). We hopen ieder jaar met enkele enthousiaste medewerkers af te kunnen reizen om ons project verder uit te bouwen.